Go Back
Arbuz zawiera 92% wody, dlatego tak świetnie gasi pragnienie. Ma słodkawy, przyjemny i orzeźwiający smak. Zawiera znikomą zawartość witamin, ale poprawia przemianę materii i wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Zwyczajnie najlepiej smakuje obgryzany wprost ze skórki, z cieknącym po brodzie soku. Ja dziś proponuję Wam równie smaczną i orzeźwiającą wersję arbuza w postaci lemoniady.
Przygotowanie15 min.
Czas całkowity15 min.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • ½ arbuza
  • 1 litr wody mineralnej
  • 100 g cukru
  • 2 limonki

Przygotowanie

  • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z limonek. Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki i blendujemy. Arbuza łączymy z wodą mineralną i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną lemoniadę wstawiamy do lodówki. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną, udekorowaną kawałkami arbuza.
    Smacznego!