Z okazji zbliżających się świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie45 min.
Czas całkowity1 godz. 15 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto kruche

    • 200 g mąki pszennej
    • 85 g zimnego masła
    • 50 ml zimnej wody
    • sól

    Farsz

    • 250 g cienkiej białej kiełbasy
    • 200 g śmietany 18 %
    • 2 jajka
    • 2 cebule czerwone
    • 50 g sera żółtego
    • 30 g sera pleśniowego blue
    • gałka muszkatołowa
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • 2-3 łyżki kremu balsamicznego
    • 1 łyżka masła
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • liść laurowy
    • szczypiorek
    • pieprz czarny
    • sól

    Dodatkowo

    • 1/2 pęczka szczypiorku

    Przygotowanie

      Ciasto

      • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

      Farsz

      • Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy.
      • Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy kulki ceramiczne i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ciasto się zrumieniło. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut.

      Uwagi dodatkowe

      • ser pleśniowy lepiej się ściera, gdy wcześniej włożymy go na pół godziny do zamrażarki