Go Back
Tureckie księżyce, znane są również pod nazwą - turczynki. Mnie przede wszystkim kojarzą się z czasami, kiedy szkolne akademie i zabawy finalizował pyszny poczęstunek przygotowany przez rodziców. Jednym z takich wypieków, które przygotowywała moja mama były właśnie księżyce. Słodki wypiek był prosty w przygotowaniu, nie wymagał dużego nakładu pracy. Był podzielny, smaczny, taki ''na raz''. Wycinanie i dekorowanie należało do mnie, co sprawiało mi wielką frajdę. Często wracam do tego przepisu, bo jak wiadomo wspomnień nie wolno zatracać...
Przygotowanie10 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity40 min.
Porcje: 12
Autor: Małgorzata hert

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • sól

Lukier

  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do masła dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodajemy małymi porcjami suche składniki i mieszamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, aby składniki się połączyły. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto,wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 30 minut.

Lukier

  • Składniki lukru łączymy ze sobą i ucieramy do momentu, aż powstanie jednolity, gładki lukier. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Przy pomocy szklanki wykrawamy księżyce, dowolnie dekorujemy.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • lukier zastąpiłam polewą czekoladową