Muffiny to nic innego jak małe babeczki z różnymi dodatkami. Są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, ale i u nas zadomowiły się już chyba na dobre. A wszystko dlatego, że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba też być wykwalifikowanym mistrzem cukiernictwa - wystarczy odmierzyć i wymieszać składniki, dorzucić do smaku kilka dodatków, upiec i zjeść. Zapraszam Was na puszyste i wilgotne muffiny kokosowe, które swój intensywny kokosowy smak zawdzięczają trzem składnikom: wiórkom kokosowym, wafelkom i likierowi kokosowemu.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Składniki suche

  • 270 g mąki
  • 130 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 132 g wafelków kokosowych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Składniki mokre

  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • kilka kropel likieru kokosowego

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

  • W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki, a w drugiej suche. Wafelki kokosowe kruszymy i dodajemy do składników suchych. Do składników mokrych dodajemy składniki suche i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
  • Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Studzimy na kratce.
    Smacznego!