Go Back
Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. To wspaniałe warzywo o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest składnikiem wielu zup, surówek czy słodkich wypieków. Jest też świetnym dodatkiem do dań głównych. Do niedzielnego obiadu przygotowałam młodą i chrupiącą marchew, aromatyzowaną tymiankiem i czosnkiem. Taka marchewka na ciepło idealnie komponuje się z każdym daniem i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • cukier
  • pieprz biały
  • sól morska

Przygotowanie

  • Marchewkę dokładnie myjemy. Odcinamy zieloną nać, pozostawiając około 1,5 cm zielonej części. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę cukru, szczyptę soli i łyżkę soku z cytryny. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka,ale wciąż chrupka.
  • Na patelni do duszenia rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy miód i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy marchew i kilka gałązek tymianku. Dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec marchewkę doprawiamy sokiem z cytryny.
    Smacznego!