Go Back
Do pomarańczowego koloru marchewki jesteśmy tak mocno przyzwyczajeni, że trudno nam uwierzyć, że wśród stu odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy. Co więcej, nie we wszystkich krajach marchewka to warzywo. W Portugalii uważana jest ona za owoc. Marchewka w kuchni polskiej jest zajmuje wysoką pozycję. Surówka z marchewki znana jest chyba większości z nas. Najczęściej w duecie z jabłkiem. Dziś zamiast jabłka soczysta pomarańcza.
Przygotowanie10 min.
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • ½ kg marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • biały pieprz

Przygotowanie

  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niej sok z cytryny. Z pomarańczy usuwamy białą błonkę i kroimy w małą kostkę. Składniki łączymy, dodajemy śmietanę i doprawiamy cukrem i szczypta białego pieprzu. Delikatnie mieszamy.
    Smacznego!