Go Back
Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat, liczy sobie ponad 5000 lat. To najpopularniejszy napój w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii. Choć jej słomkowy kolor i słodko – gorzki smak nie wzbudza we wszystkich zachwytu, właściwości zdrowotne ma niekwestionowane. Herbata, którą przygotowałam świetnie gasi pragnienie w letnie, upalne dni. Jest o wiele zdrowsza od mrożonych herbat dostępnych na sklepowych półkach.
Przygotowanie10 min.
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 cytryny
  • 3 łyżki zielonej herbaty liściastej
  • 2-3 pałki trawy cytrynowej
  • 2 litry wody mineralnej
  • cukier brązowy

Dodatkowo

  • 1 cytryna

Przygotowanie

  • Do kubka wsypujemy herbatę, dodajemy trawę cytrynową i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, aby herbata się zaparzyła. Herbatę cedzimy przez sitko i przelewamy do dużego dzbanka. Uzupełniamy wodą, dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i chłodzimy w lodówce. Podajemy dobrze schłodzone z kostkami lodu i plasterkami cytryny.
    Smacznego!