Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod. Kiedy lato chyli się ku końcowi na straganach pojawią się różne odmiany tych wspaniałych owoców. Można przygotować z nich mnóstwo różnych przetworów, ciast czy deserów. Na niedzielne popołudnie przygotowałam z tych owoców elegancki deser - gruszki wolno gotowane w czerwonym winie z nutą cynamonu i goździków. Deser ma głęboki, rubinowy kolor i subtelny smak wina. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Przygotowanie5 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 jędrne gruszki
  • 750 ml czerwonego wina
  • 300 g cukru
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie

  • Gruszki starannie i cienko obieramy, zachowując ogonki. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy cukier i przyprawy. Wino doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu. Kiedy gruszki będą miękkie, lekko szkliste i nabiorą czerwonego koloru wyjmujemy je ostrożnie na talerz. Syrop nadal gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Sos odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu sos jeszcze zgęstnieje. Zimne gruszki podajemy polane winnym sosem.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • kolor gruszek zależy od rodzaju użytego wina
  • do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
  • bardzo ważne, aby w trakcie gotowania nie rozgotować owoców. Gruszki powinny pozostać wciąż jędrne