Go Back
Dla wszystkich, którzy swoje dzieciństwo mieli okazję przeżyć w latach 80 -tych to klasyk. Za tamtych czasów makrela na sklepowej ladzie to już było dużo. Umiejętnie każdy potrafił to wykorzystać. Dziś na naszych stołach pasty rybne pojawiają się rzadko, a jeśli już to przeważnie te gotowe. Czytaliście kiedyś etykietę takiej pasty? Jeśli nie, to koniecznie się z nią zapoznajcie i spróbujcie zrobić pastę samodzielnie w domu. To na prawdę proste, smaczniejsze i zdrowsze rozwiązanie.
Przygotowanie20 min.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kaparów
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • pieprz kolorowy
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości. Kapary i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki pasty dokładnie ze sobą. Dodajemy majonez, jogurt, przyprawy i mieszamy. Pastę wstawiamy do lodówki, aby się chłodziła. Podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!