Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 15 min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 510 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 220 g cukru
  • 250 ml oranżady *
  • 250 ml oleju
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • sól

Polewa czekoladowa

  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie

  • Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Do dużej miski wybijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z mąka, wodą i olejem. Miksujemy do połączenia się składników.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i również mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wykładamy 2 łyżki jasnego ciasta, następnie na jasne ciasto wykładamy 2 łyżki ciemnego ciasta. Czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 180'C i pieczemy kolejne 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Ciasto może popękać, ale to zupełnie naturalne.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy energicznie, aby powstała gładka i lśniąca polewa. Odstawiamy na około 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie polewamy ciasto polewą.
  • Bardzo ważna jest kolejność rozpuszczania składników jest. Gwarantuje nam to, że polewa będzie lśniąca i gładka. Polewa nie zważy się i nie rozwarstwi.

Odnośniki

  • * można zastąpić wodą gazowaną