Go Back
Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru pudru. Cudownie umilają nam ten przedświąteczny czas.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity25 min.
Porcje: 80
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
  • Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

Uwagi dodatkowe

  • do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon
  • kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni
  • z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek