Te bułeczki nie należą do tego rodzaju pieczywa, gdzie skórka jest spieczona i mocno chrupiąca. Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku, jak i z wierzchu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną dobrego masła, które idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Jedyną wadą tych bułeczek jest to, że zbyt szybko znikają.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Zaczyn

    • 8 g drożdży świeżych
    • 2 łyżki mleka
    • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej typ 750
    • 1 łyżeczka cukru

    Ciasto właściwe

    • 380 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    • 200 ml mleka
    • 30 g masła
    • łyżeczki soli

    Nadzienie

    • 60 g masła
    • 8 ząbków czosnku
    • 2 łyżeczki pietruszki

    Dodatkowo

    • 1 jajko

    Przygotowanie

      Zaczyn

      • Do kubeczka dodajemy mąkę, ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

      Ciasto właściwe

      • Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, roztopione, masło i sól. Zwróćmy uwagę na to, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, bo zaburzą ich pracę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

      Nadzienie

      • Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem na bułeczkach robimy ukośne nacięcia. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut.
        Smacznego!