Drób jest bardzo wdzięcznym mięsem, smacznym i szybkim w przygotowaniu. Ze względu na właściwie nieograniczone możliwości eksperymentowania z tym rodzajem mięsa jest bezkonkurencyjny. Wystarczy szczypta kulinarnej wyobraźni, aby powstało zaskakujące i ciekawe danie. I na takie danie dziś Was zapraszam. Delikatne mięso kurczaka, duszony por i aromatyczne chorizo. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Przygotowanie25 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • pieprz czarny
  • sól

Nadzienie

  • 100 g chorizo
  • 2 średnie pory
  • 1 szalotka
  • 4 plasterki sera cheddar
  • 2-3 łyżki masła
  • pieprz biały

Panierka

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Dodatkowo

  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  • Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka.

Nadzienie

  • Pory kroimy w cienkie półplasterki, a chorizo i szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pory, szalotkę i dalej podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku.
  • Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.