Go Back
Print

Kryształek

U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 - tych wie o czym mówię. Ciasto zdobyło popularność w tych trudnych czasach gdyż było tanie, a składniki potrzebne do zrobienia ciasta były łatwo dostępne. Kryształek był jednym z tych ciast, które można było zjeść niemalże w każdym domu. Uwielbiane przez dzieci, kolorowe i proste ciasto dobre na każdą okazję.
Prep Time 30 min.,
Cook Time 40 min.,
Total Time 1 hour 10 min.,
Servings 24
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Biszkopt

    • 5 jajek
    • 160 g cukru
    • 100 g mąki tortowej
    • 35 g mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli

    Przełożenie

    • 600 ml śmietany kremówki
    • 4 różnokolorowe galaretki
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki żelatyny
    • szklanki wody

    Wierzch

    • 1 czerwona galaretka
    • 350 ml wody

    Instructions

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części.

      Przełożenie

      • Galaretkę, każdą z osobna rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Galaretki przelewamy do 4 osobnych, płaskich pojemników i wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie każdą galaretkę kroimy w większą kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia.
      • Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie żelatynę. Pamiętajmy, że żelatyna nie może być bardzo ciepła, ponieważ zważy śmietanę. Do śmietany dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy. Należy to zrobić dość szybko, ponieważ po dodaniu zimnych galaretek śmietana szybko zastyga. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa dobrze zastygła.

      Wierzch

      • Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby zastygła.

      Notes

      • ciasto można przykryć drugim biszkoptem i udekorować np. cukrem pudrem. Nie należy wtedy ozdabiać ciasta wierzchnią galaretką. Jak dla mnie biszkoptu jest wtedy za dużo, ale to tylko kwestia gustu.