Go Back
Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypieków. Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami oraz babkami. Każdy z nas ma swój rodzinny, sprawdzony przepis. Żeby nie wpaść w rutynę, warto czasem upiec coś innego. Polecam babkę snickers, która nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smakuje również fantastycznie - jest puszysta, lekko wilgotna i nie za słodka. Zdecydowanie polecam.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz. 5 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 375 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 400 g kajmaku
  • 185 ml mleka
  • 185 g cukru brązowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo

  • 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g kajmaku

Przygotowanie

  • Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
  • Kajmak podgrzewamy, aby zmienił swoją konsystencję. Polewamy dekorujemy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.
    Smacznego!