Indie to kraj niezwykłych kontrastów, różnorodności kultur i religii, które współistnieją obok siebie, co znajduje odzwierciedlenie w bogactwie kuchni. Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają starannie dobranym przyprawom. I właśnie za to kocham tą kuchnię - za niezwykłe aromaty, które wyczuwalne są już podczas samego gotowania. W całym domu pachnie mieszanką aromatycznych, orientalnych przypraw. Zapraszam Was do wspólnego gotowania.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 8 cm świeżego imbiru
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki miodu
  • 7 łyżek sosu słodko-pikantnego chili
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki curry *
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 ml wody
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • ryż
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy delikatnie pieprzem, solą i mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę chili i czosnek. Smażymy na średnim ogniu chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił.
  • Dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos chili, miód i wodę. Całość gotujemy około 10 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podajemy z białym ryżem, obficie posypane świeżą kolendrą.
    बॉन एपेतीत !

Odnośniki

  • * użyłam żółtej przyprawy curry medium