Ciasto zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 20 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Ciasto

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 170 g mąki tortowej
  • 210 g mąki krupczatki
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 śmietanki fixy
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 owoc granatu

Ciasto

  • Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
  • Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki.

Krem

  • Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Na ciasto wykładamy śmietanę i wyrównujemy wierzch. Posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie spadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.

Uwagi dodatkowe

- jeśli używamy szpinaku nie rozdrobnionego, należy go rozmrozić, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa
- ciasto będzie lekkie i puszyste pod warunkiem, że bardzo dokładnie odciśniemy szpinak. Jest to na prawdę bardzo ważne
- ja nie używam fixów do śmietany, ponieważ u nas w UK śmietana ma 48%. Jeśli znajdziecie naprawdę dobrą śmietanę, zapewne nie będzie potrzeby dodatkowo jej usztywniać