Go Back
Pieczarki, wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są bardzo zdrowe. Sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem białka i witaminy D. Pieczarki wzmacniają również układ immunologiczny, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Moją dzisiejszą propozycją na pieczarki jest sałatka. Dzięki dobrze skomponowanym prostym składnikom smakuje genialnie. Doskonale sprawdzi się nie tylko na kolację czy lunch do pracy, może być świetnym dodatkiem na Wielkanocny stół czy domowe przyjęcie.
Przygotowanie25 min.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 1 duży por
  • 1 winne jabłko
  • 1 puszka zielonego groszku
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą i studzimy. Pieczarki kroimy w półplasterki, zalewamy wodą, dodajemy do wody kwasek cytrynowy i gotujemy 10 minut. Ugotowane pieczarki odcedzamy na sicie i studzimy. Pora dzielimy wzdłuż na 4 części i drobno kroimy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Do pieczarek dodajemy pokrojone w kostkę jajka, odcedzony groszek zielony, por i jabłko. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.