Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 20 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 18
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto kruche

    • 250 g mąki pszennej
    • 120 g masła
    • 1 łyżka smalcu
    • 100 g cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • 1 żółtko
    • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu
    • 250 ml mleka kokosowego
    • 120 g masła
    • 260 g cukru
    • 5 jajek
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka likieru kokosowego

    Przygotowanie

      Kruche ciasto

      • Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią spożywczą. Jedną część ciasta chłodzimy w lodówce, drugą wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.

      Masa serowa

      • Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Masło ucieramy przy pomocy miksera, następnie dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy partiami twaróg i jajka nie przerywając miksowania.Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, wiórki, oba rodzaje mąki i likier kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
      • Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wykładamy spód, wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodzimy najlepiej przez całą noc.
        Smacznego!