Jesień to wyjątkowo piękna pora roku, pełna kolorów. Zachwyca złocistymi promieniami słońca, które odbijają się od majestatycznie opadających liści i rumianych jabłek w sadzie. Jest coraz chłodniej, więc to idealna okazja na osłodzenie sobie długich, jesiennych wieczorów pysznym deserem. Zapraszam Was na jakże prosty w przygotowaniu, pyszny i zdrowy deser. W roli głównej - pachnące jabłka, skąpane w jesiennym słońcu! I od razu pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej...
Przygotowanie20 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 3 jabłka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki syropu klonowego

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • cukier brązowy

Przygotowanie

  • Jabłka dokładnie myjemy i odcinamy wierzch. Wydrążamy gniazda nasienne uważając, aby nie przebić jabłek na wylot. Do środka każdego jabłka dodajemy po łyżce posiekanych orzechów, syropu klonowego i rodzynek.

Kruszonka

  • Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, aby powstała kruszonka.
  • Wierzch jabłek posypujemy obficie kruszonką i brązowym cukrem. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy prze 30 minut.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • do pieczenia najlepiej wybrać jabłka średniej wielkości
  • czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i odmiany użytych jabłek