Go Back
Znana chyba większości z nas. Można ją spotkać niemalże w każdym sklepie, restauracji czy też budce serwującej fast foody. Przygotowanie tej surówki w domu jest niezwykle proste. Dzięki temu mamy pewność, że nie pochłoniemy sporej ilości chemii, które zawierają surówki dostępne w sklepach. Do przygotowania surówki świetnie nadaje się kapusta stożkowa, która wyróżnia się spośród innych kapust delikatnym, słodkim smakiem. Jej liście są kruche i bardzo soczyste.
Przygotowanie20 min.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku

Sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą i mieszamy. Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą. Mieszamy i dodajemy do warzyw. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy, Surówkę chłodzimy w lodówce.

Odnośniki

  • * użyłam kapusty stożkowej