Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Zwykle zaliczana jest do fast – fodów. Nie brakuje mimo to osób, które chętnie zajadają się drożdżowym plackiem z ulubionymi dodatkami. W mojej rodzinie jest również bardzo mile widziana i często przygotowuję ją samodzielnie w domu. Każdy domownik ma możliwość skomponowania swojej pizzy z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Zaczyn drożdżowy

    • 40 g drożdży świeżych
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 3 łyżki ciepłej wody
    • 1 łyżeczka cukru

    Ciasto właściwe

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka oregano
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatki

    • 250 g pieczarek
    • 1 puszka kukurydzy
    • 150 g cienkich plasterków boczku
    • 250 g sera żółtego

    Sos

    • 1 puszka pomidorów pelati
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 2 łyżki świeżej bazylii
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • pieprz czarny
    • sól

    Przygotowanie

      Zaczyn drożdżowy

      • Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

      Sos

      • W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.

      Ciasto

      • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zwróćmy szczególną uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy, bo może zaburzyć pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Każdy blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojone pieczarki, boczek i kukurydzę. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.
        Buon appetito!

      Uwagi dodatkowe

      • czas wyrastania ciasta uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu