Go Back
W naszej rodzinie obchodzenie urodzin to tradycja. W dziesiejszych czasach pojęcie tradycji często kojarzy się ze wstecznictwem i nie przystaje do nowoczesności. A to właśnie tradycja jest fundamentem rozwoju, wyznacza rytm życia i tworzy więź między ludźmi. Urodziny to taki czas, kiedy na kilka godzin szczęśliwy solenizant oraz jego goście mogą przenieść się w świat beztroskiej zabawy, pełnej radości. Jest w nim miejsce na marzenia, obietnice i nadzieje. Jest w nim czas na radosne oczekiwanie. Jest też czasem wspomnień, refleksji, podsumowań i planów na przyszłość. W tym wyjątkowym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest symbolem gościnności i radości. Dziś przedstawiam Wam bardzo męski tort, nasączony odpowiednią ilością alkoholu o delikatnym smaku chałwy przełamanym zdecydowanym, choć nie dominującym smakiem cappuccino. Tort wzbudził zachwyt gości nie tylko ze względu na wygląd, ale również na smak. A szczęśliwcem, który został obdarowany tortem był mój mąż.
Przygotowanie1 godz.
Gotowanie1 godz. 20 min.
Czas całkowity2 godz. 20 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 20
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt klasyczny

    • 5 jajek
    • 120 g mąki tortowej
    • 160 g cukru
    • 35 g mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli

    Biszkopt cappuccino

    • 5 jajek
    • 120 g mąki tortowej
    • 160 g cukru
    • 30 g mąki ziemniaczanej
    • 45 g cappuccino w proszku
    • szczypta soli

    Krem cappuccino

    • 600 ml śmietany kremówki 36 %
    • 500 g białej czekolady
    • 45 g cappuccino w proszku

    Krem chałwowy

    • 300 ml śmietany kremówki 36%
    • 250 g mlecznej czekolady
    • 200 g chałwy waniliowej
    • 125 g serka mascarpone

    Nasączenie

    • 250 ml zaparzonej herbaty
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2-3 łyżki spirytusu

    Dodatkowo

    • 800 g masy cukrowej białej
    • 250 g masy cukrowej czarnej

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
      • Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

      Biszkopt cappuccino

      • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem z cappuccino, przesiewany i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
      • Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

      Krem cappuccino

      • Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

      Krem chałwowy

      • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

      Nasączenie

      • Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników.
      • Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy 6 cienkich blatów. Pierwszy blat cappuccino nasączamy i wykładamy część kremu cappuccino. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy krem chałwowy. Postępujemy tak z każdym kolejnym blatem, wykładając na każdy z nich krem, raz chałwowy, raz cappuccino. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą pozostałego kremy. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

      Uwagi dodatkowe

      • biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej
      • kremy należy przygotować dzień wcześniej, aby dobrze zastygły. Jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie krem się nie uda