Mini wersja klasycznych, karnawałowych pączków. Pyszne, o lekko wilgotnym, serowym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Bez drożdży, wałkowania, wyrastania, nadziewania ani pracochłonnego formowania. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej. Idealne na Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii. Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo... wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 40
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonego twarogu *
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody

Dodatkowo

  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku.
  • W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto - brązowy kolor. Pączki podczas smażenia obracają się same. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Odnośniki

  • * dobrze sprawdzi się tu twaróg sernikowy

Uwagi dodatkowe

  • do ciasta można dodać ulubiony aromat lu skórkę pomarańczową