Go Back
Niewątpliwie najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie. To od niego zależy, jaki będzie nasz dzień. A po takim śniadaniu na pewno będzie udany. Dziś zapraszam Was na wykwintne śniadanie w stylu francuskim. Proste, szybkie i eleganckie. Pomysł podejrzałam w programie Rachel Khoo. Pominęłam jednak sos beszamelowy, który jest zbyt ciężki jak dla mnie na śniadanie.
Przygotowanie5 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity15 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki sera cheddar
  • 4 plasterki boczku wędzonego *
  • 4 małe jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól morska

Dodatkowo

  • rukola

Przygotowanie

  • Foremkę do muffinek smarujemy masłem. Z chleba tostowego odcinamy z każdej strony skórkę. Każdą kromkę wałkujemy tak, aby powstała cienka kromka. Tak przygotowanym chlebem wykładamy foremkę do muffinek.
  • Do środka wkładamy pokrojony w kostkę boczek, plasterek sera, wybijamy jajko i posypujemy delikatnie solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′C. Zapiekamy przez 8-10 minut. Jajko powinno być ścięte, ale wciąż płynne. Podajemy gorące na rukoli.
    Bon appétit!!!