Ciasta ucierane są wspaniałe i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Dziś chciałabym się z Wami podzielić fantastycznym wypiekiem na bazie cukinii. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Dekadenckie, intensywnie czekoladowe i zdecydowanie uzależniające! Idealne na leniwe popołudnie z filiżanką dobrej kawy. Zapraszam!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 20 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 g cukinii
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 250 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 30 g ciemnego kakao
  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym jajku, na przemian z mąką i jogurtem naturalnym. Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.

Polewa czekoladowa

  • W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.