Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Małe pierożki z nadzieniem zapiekane pod gęstym, pomidorowym sosem, obficie obsypane moim ulubionym parmezanem. Oczywiście zachęcam Was do zrobienia tortellini własnoręcznie. Danie z pewnością będzie smaczniejsze. W szybkiej wersji świetnie sprawdzają się gotowe pierożki.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Sos

    • 250 g pomidorów pelati z puszki
    • 20 g koncentratu pomidorowego
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • ½ szklanki wody
    • ½ łyżeczki cukru
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • pieprz czarny
    • sól

    Pozostałe składniki

    • 500 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
    • 100 g parmezanu
    • sól

    Przygotowanie

      Sos

      • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami.
      • Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.

      Uwagi dodatkowe

      Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.