Historia sernika sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Ten rodzaj deseru jest u nas bardzo lubiany, a największym jego fanem jest moja druga połowa. Sernik zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, orzechowo - michałkowym smaku. Jest na pierwszej pozycji listy najlepszych serników, jakie do tej pory upiekłam.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie2 godz.
Czas całkowity2 godz. 20 min.
Drukuj
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 320 g ciastek zbożowych *
    • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
    • 160 g masła

    Masa serowa

    • 500 g twarogu półtłustego
    • 250 g sera mascarpone
    • 85 g cukru pudru
    • 85 g mleka w proszku
    • 200 ml śmietanki kremówki 30%
    • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
    • 150 g Białych Michałków
    • 70 g białej czekolady
    • 4 duże jajka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa

    • 60 ml słodkiej śmietanki
    • 75 g białej czekolady

    Dekoracja

    • 3 sztuki Białych Michałków
    • 30 g orzechów ziemnych niesolonych

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
      • Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników.
      • Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

      Polewa

      • W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek Degistive