Go Back
Ryby są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Szczególnie istotne jest spożywanie ryb morskich takich jak łosoś, dorsz, sardynka, makrela, tuńczyk, śledź. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i składników mineralnych. Dorsz to druga moja ulubiona ryba - zaraz po łososiu. Choć jestem zwolenniczką ryb smażonych sauté, to czasem jednak dla odmiany przyrządzam rybę w delikatnym cieście piwnym.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity25 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g dorsza
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska

Panierka

  • 250 g mąki pszennej
  • 185 ml jasnego piwa
  • 1 jajko
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • plasterki cytryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Panierka

  • Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, piwo i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki, wtedy nie będzie spływało z ryby.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rybę układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Rybę dekorujemy plasterkiem cytryny.
    Smacznego!