Papryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. W mojej kuchni często pojawiają faszerowane warzywa. Od pieczarek, cukinii, porów, po bakłażany, cebule i ziemniaki. Jest to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie, a przepis zawsze można tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Zapraszam na faszerowaną paprykę w stylu włoskim, pachnącą bazylią, pomidorami i fetą.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 8 sztuk średnich papryk *
  • 150 g białego ryżu
  • 1 jajko
  • ½ kostki sera typu feta
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki czubricy czerwonej
  • 3 łyżki świeżej bazylii
  • pieprz czarny
  • sól

Sos

  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki mąki
  • 85 ml wody
  • łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy górę papryki i usuwamy gniazda nasienne. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pokruszony ser feta, koncentrat pomidorowy, ryż, posiekaną bazylię i przyprawy. Z solą należy uważać, gdyż ser feta sam w sobie jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby składniki połączyły się.
  • Farszem nadziewamy papryki, dociskając łyżką farsz do dna. Mięso powinno wystawać troszkę po nad paprykę. Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kapeluszami. Zalewamy bulionem tak, aby dno naczynia było przykryte. Pieczemy w temperaturze 180’C około 30-40 minut. Na początku pieczenia paprykę przykrywamy papierem do pieczenia. Po upływie około połowy czasu przewidzianego na pieczenie usuwamy papier.

Sos

  • Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię. Do wody dodajemy mąkę i przy pomocy rózgi kuchennej energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Mąką zagęszczamy gotujący się bulion. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • Upieczone papryki podajemy polane sosem pomidorowym. Paprykę można podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.

Odnośniki

  • * można użyć różnokolorowej papryki, pomijając raczej zieloną. Zielone papryki to po prostu niedojrzałe papryki czerwone, przez co są trochę bardziej gorzkawe i mniej słodkie od pozostałych.

Uwagi dodatkowe

  • najlepiej sprawdzi się papryka jednakowej wielkości