Domowy pasztet to dla mnie jedno z tych cudownie pachnących wspomnień z dzieciństwa, które człowiek ma ochotę przechować na całe życie. To niezwykle smaczne wspomnienie zawdzięczam mamie, która robi najlepszy pasztet na świecie: z dodatkiem królika i aromatycznych przypraw. I choć mój pasztet nie zawiera królika, zapewniam Was, że jest równie pyszny- klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. W towarzystwie konfitury z czerwonej cebuli jest obowiązkową pozycją na naszym świątecznym stole. Jeśli więc marzycie o własnym, pachnącym pasztecie zachęcam Was do przygotowania go już dziś. To naprawdę nie takie trudne, spróbujcie!
Przygotowanie45 min.
Gotowanie1 godz. 10 min.
Czas całkowity1 godz. 55 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • kg gotowanego mięsa drobiowego*
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 120 g masła **
  • 1 marchew
  • ½ selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Dodatkowo

  • oliwa
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.
  • Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Odnośniki

  • *użyłam mięsa z kurczaka, indyka, kaczki (razem ze skórą). Świetnie sprawdzi się mięso z rosołu
  • ** jeśli dodacie sporo tłustego mięsa, skór nie ma wtedy potrzeby dodawania masła

Uwagi dodatkowe

  • pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny
  • pasztet można nadziewać suszoną śliwką lub morelą