Go Back
Doskonała zupa to preludium doskonałego obiadu. Zupa pomidorowa to niekwestionowany klasyk domowej kuchni. Zaraz po rosole jest jedną z najbardziej znanych i lubianych zup w kuchni polskiej. Kochają ją chyba wszystkie dzieci, z sentymentem zjadają dorośli. Wystarczy zadbać o dobry wywar i najlepsze pomidory. Wybrać ulubiony makaron czy ryż i obiad gotowy.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 500 g pomidorów pelati
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • pora
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 150 g ryżu
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • ½ pęczka koperku

Przygotowanie

  • Mięso zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy pojawią się szumowiny, usuwamy je za pomocą sitka. Warzywa obieramy i dodajemy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • Z wywaru wyjmujemy na talerz warzywa i mięso. Dodajemy zblendowane pomidorowy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Podczas gotowania pojawi się na wierzchu piana. Kiedy zniknie będzie to oznaczało, że pomidory już się ugotowały. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • do pomidorowej najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego
  • zamiast koperku można użyć natki pietruszki, zależy jak lubicie
  • zupę pomidorową można ugotować na rosole