Go Back
Latte Macchiato to bardzo popularna, trójwarstwowa kawa. Ma spore grono wielbicieli, a wśród nich jestem oczywiście ja. Łączy w sobie idealną równowagę kompozycji intensywnego espresso i mleka z cudowną, puszystą pianką. Dokładnie takie same smaki znajdziecie w tym cieście. Delikatny, kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony kremową masą. Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek pięknie pachnie. Zdecydowanie przypadnie do gustu osobą lubiącym zdecydowane smaki.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie35 min.
Czas całkowity1 godz.
Porcje: 18
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt czekoladowy

    • 6 dużych jajek
    • 230 g cukru
    • 127 g mąki tortowej
    • 2 łyżki ciemnego kakao
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Krem

    • 250 g serka kremowego typu philadelphia
    • 500 ml śmietanki kremówki 30%
    • 3-4 łyżki cukru pudru

    Poncz

    • 350 ml kawy espresso
    • 100 ml likieru Baileys

    Dodatkowo

    • 300 g biszkoptów okrągłych
    • ciemne kakao

    Przygotowanie

      Biszkopt czekoladowy

      • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
      • Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.

      Krem

      • Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.

      Poncz

      • W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
      • Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

      Uwagi dodatkowe

      •  ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
      • jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu