Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować, mieszając ze sobą różne rodzaje mięs, dodając chrupiące dodatki czy aromatyczne przyprawy. Ale najpierw dobrze jest poznać klasykę, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Pulpety

    • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • 2-3 łyżki mielonych otrąb *
    • ½ łyżeczki suszonego majeranku
    • ½ łyżeczki suszonego tymianku
    • 2 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Sos pomidorowy

    • 500 g pomidorów pelati
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 średnia cebula
    • 2 - 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Przygotowanie

      Pulpety

      • Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwile podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, podsmażoną cebulkę (bez tłuszczu) i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpety. Na gotujący się bulion wrzucamy pulpety (po kilka na raz). Gotujemy około 10-15 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz.

      Sos

      • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Teraz dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i około 2 szklanek bulionu w którym gotowały się pulpety. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 20 minut. Bulionem możecie regulować gęstość sosu. Nie używamy do zagęszczenia mąki, więc bulionu należy dodać tyle, aby sos był dość gęsty. Gotowy sos blendujemy, przekładamy do niego pulpety i gotujemy całość jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
      • Pulpety możemy podać z ziemniakami, makaronem. Świetnie będą smakować z kaszą jęczmienną lub jaglaną.

      Odnośnik

      • * można zastąpić bułką tartą. Jednak polecam otręby, gdyż są zdrowsze

      Uwagi dodatkowe

      • mięso najlepiej kupić w kawałku i samodzielnie zmielić w domu
      • aby pulpety lepiej się formowały należy dłonie zwilżyć zimną wodą