Zapraszam Was na bardzo kolorowy, delikatny, lekki niczym chmurka sernik na zimno. W sumie to nie jestem pewna, czy zasługuje na miano sernika - swoją konsystencją bardziej przypomina ptasie mleczko niż sernik. Deser idealnie sprawdzi się na dziecięcych przyjęciach. Schłodzony będzie smacznym podwieczorkiem w letnie, upalne dni.
Przygotowanie50 min.
Drukuj
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 100 g ciastek zbożowych *
    • 50 g masła

    Masa serowa

    • 350 g twarogu sernikowego z wiaderka
    • 450 ml kremówki 36%
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • ½ łyżki stołowej galaretki niebieskiej
    • ½ łyżki stołowej galaretki żółtej
    • ½ łyżki stołowej galaretki różowej
    • 3 x 70 ml gorącej wody

    Polewa

    • 100 g twarogu sernikowego z wiaderka
    • 200 ml kremówki 36%
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej **
    • 1 płaska łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo

    • cukrowe confetti

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy zieloną galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej masy dodajemy przestudzoną, zieloną galaretkę i mieszamy. Wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
      • W gorącej wodzie rozpuszczamy różową galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ją z drugą częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Następnie rozpuszczamy żółtą galaretkę i studzimy. Łączymy z trzecią częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Ponownie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

      Polewa

      • Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Do kremówki dodajemy pastę waniliową i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę łączymy z serem, dodajemy żelatynę i mieszamy. Masa powinna przypominać gęsty krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aby wszystkie masy dobrze zastygły. Dekorujemy kolorową posypką cukrową.
        Smacznego!

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive