Go Back
Są takie miejsca, które przywołują moje najcieplejsze wspomnienia. Są takie dźwięki, które wywołują drżenie serca. Są takie smaki, które są mi słodsze niczym miód. Są też zapachy… Przenosząc się w czasie, czuję zapach drożdżowego ciasta. Przez otwarte okno wpada ciepły, lekki podmuch wiatru zmieszany z zapachem kwiatów z ogrodu. Na kuchni gotował się kompot, taki prawdziwy mamusiny kompot z owoców z naszego ogrodu. Obok pokaźny garnek z zupą koperkową i wiecznie krzątająca się po kuchni mama w fartuszku - czasem miałam wrażenie, że ona nigdy z niej nie wychodzi. To są olfaktoryczne wspomnienia mojego dzieciństwa i zupa koperkowa, która jest jednym z tych wspomnień. Można ją przygotować o każdej porze roku. Wyjątkowo jednak smakuje, teraz gdy koperek niesamowicie pachnie i jest go pod dostatkiem.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity45 min.
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • litra bulionu warzywnego *
  • 150 g makaronu dischi volanti **
  • 1 duży pęczek koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając.
  • Zlewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.

Odnośniki

  • *w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego
    **można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem