Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku - są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.
Prep Time 15 min.,min.,
Cook Time 15 min.,min.,
Total Time 30 min.,min.,
Servings 12
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
500gfiletów śledziowych a'la Matias
200mlprzecieru pomidorowego
100mloleju
150grodzynek
3średnie cebule
1łyżka koncentratu pomidorowego
1łyżeczka sosu tabasco*
½cytryny
½łyżeczki soli
½łyżeczki cukru
Instructions
Przygotowanie
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.
Notes
śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni