Go Back
Print

Śledzie po sułtańsku

Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku - są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.
Prep Time 15 min.,
Cook Time 15 min.,
Total Time 30 min.,
Servings 12
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych a'la Matias
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml oleju
  • 150 g rodzynek
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco*
  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Instructions

Przygotowanie

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
  • Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.

Notes

  • śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
  • śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni