Ziemniaki - smaczne, sycące i tanie. Cieszą się złą sławą jako tuczące i pozbawione wartości odżywczych. Prawda jest taka, że wszystko zależy od sposobu podania i dodatków. Główny bohater dzisiejszej sałatki musi być pokrojony w duże kawałki. Towarzyszy mu tuńczyk i kilka prostych dodatków. Całość tworzy smaczną i pożywną potrawę, która znakomicie sprawdzi się na kolację, lunch, a także przystawkę na specjalne okazje.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
  • 1 puszka groszku drobnego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Młode ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Tuńczyka odcedzamy zachowując oliwę. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  • Ziemniaki kroimy w ćwiartki, dodajemy do nich odcedzony groszek, cebulę, tuńczyka i posiekany szczypiorek. Do oliwy z tuńczyka dodajemy musztardę, pieprz i sól. Energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły. Sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.
    Smacznego!