Go Back
Nie będę Was czarować, że sałatka jest pyszna i bardzo mi smakuje. Najzwyczajniej nie przypadła do gustu mnie jak i mojej drugiej połowie. Wyczuwam ten charakterystyczny, chemiczny posmak - no cóż, na co dzień staram się unikać takiej żywności. Mój syn za to przepada za nią i czasem jestem przymuszona do zrobienia jej tylko dla niego. Faktem jest, że sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma swoich wielbicieli.
Przygotowanie20 min.
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 3 opakowania zupek chińskich o smaku kurczaka
  • 200 ml wody
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Makaron kruszymy, dodajemy do niego 2 przyprawy z zupek, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby makaron napęczniał. W tym czasie filety z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, przyprawiamy pozostałą przyprawą z zupek i smażymy.
  • Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marynowane pieczarki odsączamy z zalewy. Jeśli pieczarki są duże, kroimy na ćwiartki. Do makaronu dodajemy kurczaka, paprykę, pieczarki i osączoną kukurydzę. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotową sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.