Cebula to warzywo znane ze swojego charakterystycznego smaku, jak i zapachu. Świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i w daniach gotowanych czy smażonych, ale i nie tylko. W suszonej formie smakuje jeszcze lepiej! Ma głęboki i bardzo przyjemny zapach. Nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz wzbogaca ich aromat. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, potraw duszonych, potraw mięsnych i rybnych. Podczas gotowania szybko namięka i uwalnia swój niesamowity aromat. I co najważniejsze w każdej formie zachowuje wszystkie swoje drogocenne właściwości. Warto mieć pod ręką słoik pachnącej i aromatycznej suszonej cebuli!
Prep Time 15 min.,min.,
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
1kgcebuli
Instructions
Przygotowanie
Cebulę obieramy, kroimy na pół, następnie kroimy w plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie. Pierwszy, bardzo prosty sposób suszenia, to suszenie w suszarce do warzyw. Jeśli jednak jej nie posiadacie, możecie skorzystać z drugiego sposobu. Pokrojoną cebulę rozkładamy na talerzu i suszymy w mikrofalówce na najniższym poziomie grzania. Warto co jakiś czas cebulę zamieszać. Suszymy niewielkie porcje cebuli.
Trzecim sposobem jest suszenie w piekarniku w niskiej temperaturze, tak samo jak np bezy. Należy pamiętać, aby co jakiś czas zamieszać cebulę. Czwartym sposobem - moim ulubionym i najbardziej ekonomicznym jest suszenie cebuli w sezonie grzewczym na kaloryferze. Pokrojoną cebulę rozkładamy na tackach papierowych i umieszczamy je na górze kaloryfera. Suszenie cebuli trwa około 2 tygodni, jednak wszystko zależy od tego, jak długo w ciągu doby kaloryfery są gorące.
Notes
suszona cebula świetnie zastępuję cebulę opalaną do rosołu. Nadaje piękny kolor i smak rosołowi
cebulę przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoiku
na zdjęciu cebula suszona na grzejniku, dosuszana w mikrofalówce