Suszona cebula to świetny dodatek do wielu dań. Ma głęboki smak i bardzo przyjemny zapach. W odróżnieniu od zwykłej cebuli zapach jest dużo łagodniejszy mimo to, nie traci na smaku. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Wspaniale podkreśla smak zup, bulionów czy sosów. Świetnie sprawdza się jako dodatek rosołu, gdy nie ma możliwości opalenia cebuli nad ogniem. Nadaje zupie wspaniały aromat i piękny kolor. A przygotowanie jej jest niezwykle proste.
Przygotowanie15 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg cebuli

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy, kroimy na pół, następnie w plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie. Pokrojoną cebulę rozkładamy na papierowych tackach, które umieszczamy na górze grzejnika. Suszenie cebuli w ten sposób trwa około 2 tygodni. Dobrze jest co jakiś czas cebulę przemieszać. To mój ulubiony sposób na suszenie cebuli.
  • Drugim sposobem na suszenie jest mikrofalówka. Cebulę rozkładamy w nie dużych porcjach na talerzu i suszymy w mikrofalówce na najniższym poziomie grzania, co jakiś czas mieszając.
  • Trzecim sposobem jest suszenie w piekarniku w niskiej temperaturze, tak samo jak np bezy.
  • Czwartym sposobem jest suszarka do warzyw i owoców. Jeśli taką posiadacie, to z pewnością świetnie się sprawdzi do suszenia cebuli.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • cebulkę można przechowywać całą zimę w zamkniętym pojemniku
  • cebulę możemy dodawać do sosów, zup czy bulionów