Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny
  • sól

Sos chrzanowy

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • łyżki mąki
  • pieprz biały
  • sól

Kasza kuskus

  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 ml lekkiego bulionu warzywnego
  • ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

    Kotleciki

    • Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.

    Sos chrzanowy

    • W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

    Kasza kuskus

    • Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
    • Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.

    Uwagi dodatkowe

    • warto zadbać o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
    • chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
    • mlekiem można regulować gęstość sosu
    • kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem