Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie55 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto kruche

    • 250 g mąki tortowej
    • 85 g cukru pudru
    • 125 g masła
    • 2 żółtka

    Nadzienie

    • 60 g maku
    • 4 łyżki gorącego mleka
    • 4 jajka
    • 2-4 łyżki cukru
    • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
    • skórka i sok z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Polewa

    • 80 g gorzkiej czekolady
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki mleka

    Przygotowanie

      Ciasto kruche

      • Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
      • Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.

      Nadzienie

      • Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
      • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.

      Polewa

      • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.

      Uwagi dodatkowe

      • skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.