Kokosanki to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Takie łakocie robiła moja mama. Ja często towarzyszyłam jej szczególnie w procesie końcowym, czyli namiętnie oczekiwałam na garnek. W rzeczy samej nie po to żeby go umyć, ale wylizać z czekolady. Cudowne wspomnienia... Wspaniałe, mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto, otulone polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 25
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Polewa

  • 450 g masła
  • 450 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 4-5 łyżek ciemnego kakao

Dodatkowo

  • 350 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  • W rondelku rozpuszczamy masło i miód, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i mieszamy. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę z masłem i mlekiem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest dość gęste.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 36 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto kroimy w dużą kostkę, około 4-5 cm.

Polewa czekoladowa

  • W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mleko i kakao. Polewę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Wszystkie składniki powinny się połączyć.
  • Każdy kawałek ciasta moczymy w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na kratce i pozostawiamy do momentu, aż polewa zastygnie. Kokosanki najlepiej smakują następnego dnia.