Uwielbiam wypieki z rabarbarem za ich słodko-kwaśną nutę! W połączeniu ze słodkim marcepanem i kruchym, waniliowym ciastem tworzy boskie połączenie. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu – nie może się nie udać, a efekt przechodzi oczekiwania.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie35 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
Porcje: 18
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto kruche

    • 300 g pszennej mąki
    • 50 g maki krupczatki
    • 200 g zimnego masła
    • 150 g cukru
    • 3 duże żółtka
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej
    • szczypta soli

    Nadzienie

    • 1 kg rabarbaru
    • 200 g marcepanu

    Przygotowanie

      Ciasto kruche

      • Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier, pastę z wanilii i szczyptę soli. Szybko zagniatamy kruche ciasto i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy razem. Tak podzielone ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

      Nadzienie

      • Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Formę o wymiarach 33 x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami. Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan. Na marcepan wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta.
      • Na wierzch ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko rumiany. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
        Smacznego!