Go Back
Pachnące, słodkie jeżyny to zdecydowanie symbol lata i początku jesieni. Podczas spaceru warto nazbierać trochę jeżyn, które są nie tylko bardzo smacznym, ale także zdrowym darem natury. W kuchni możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Zainspirowana wspaniałym przepisem Marthy Stewart przygotowałam pyszną tartę. Zastąpiłam jedynie maliny, jeżynami. Tak powstała fantastyczna tarta jeżynowa z idealnie kruchym spodem i delikatnym musem jeżynowym. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie30 min.
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 250 g ciastek zbożowych *
    • 50 g masła

    Mus jeżynowy

    • 450 ml śmietanki kremówki
    • 400 g jeżyn
    • 5 łyżek cukru
    • łyżeczki żelatyny

    Przygotowanie

      Spód

      • Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o wymiarach 26 cm wykładamy przygotowanym spodem. Dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.

      Mus jeżynowy

      • Jeżyny blendujemy. Następnie powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Do musu jeżynowego dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Ilość cukru możemy regulować według własnych smaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesłodzić musu, by w tarcie wyczuwalna była naturalna kwaskowatość jeżyn.
      • Zdejmujemy z gazu, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyną rozpuści się i połączy z musem. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.
      • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimny mus jeżynowy, pozostawiając dwie łyżki do dekoracji. Mieszamy delikatnie, aż masy się połączą. Gotowy mus wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch. Pozostałym musem robimy esy floresy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mus całkowicie zastygł.

      Uwagi dodatkowe

      * użyłam ciastek Degistive
      Adapted from Martha Stewart