Go Back
Kluski śląskie są jednym z charakterystycznych dań kuchni polskiej. Pamiętam, że od zawsze gościły w moim rodzinnym domu. Pomagałam mamie w ich przygotowaniu, a szczególnie w tej najbardziej zabawnej czynności jaką jest robienie dziurek. Dziurki w kluskach są bardzo ważnym elementem - stworzone są do tego, aby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity50 min.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki w misce wyrównujemy i dzielimy nożem na cztery części. Jedną część ziemniaków odkładamy na bok, na pozostałe ziemniaki . To miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków.
  • Dodajemy jajko, sól i zagniatamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy jednakowej wielkości kulki. Na środku każdej kluski robimy palcem dziurkę. Gotowe kluski układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Kluski wrzucamy partiami na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 2 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane, gorące kluski podajemy z ulubionym sosem. U nas najczęściej jest to sos grzybowy lub gulasz.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • jeśli ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, należy je wcześniej dobrze wystudzić