Go Back
Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja - barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity30 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Placuszki

    • 4 cukinie
    • 150 g sera feta
    • 2 średnie marchewki
    • 1 średnia cebula
    • 2 jajka
    • 1 mały pęczek koperku
    • 1 mały pęczek szczypiorku
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • 4-5 łyżek mąki
    • pieprz czarny
    • sól

    Sos serowo-czosnkowy

    • 300 g serka typu cottage
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego *
    • pieprz biały
    • sól

    Dodatkowo

    • olej do smażenia

    Przygotowanie

      Placuszki

      • Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony.
      • Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

      Sos serowo - czosnkowy

      • Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Usmażone placuszki podajemy na gorąco.
        Afiyet olsun!!!

      Odnośniki

      • * jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty