Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona cytrynowym pieprzem, przełożona gęstym,soczystym sosem z warzyw korzeniowych, dobrze doprawiona świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Prep Time 30 min.,min.,
Cook Time 40 min.,min.,
Total Time 1 hourhour10 min.,min.,
Servings 12
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
Ryba
1½kgświeżych filetów z dorsza
2jajka
pieprz cytrynowy
sól morska
mąka
olej do smażenia
Sos warzywny
250gkoncentratu pomidorowego
1kgmarchewki
1seler
1pietruszka
1średnia cebula
½pora
2ząbki czosnku
100mlwody
6ziaren ziela angielskiego
3liście laurowe
szczypta cukru
pieprz czarny
sól morska
Dodatkowo
1cytryna
Instructions
Przygotowanie
Ryba
Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos warzywny
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny.Smacznego!
Notes
nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach
zamiast dorsza można użyć innej, morskie ryby
potrawę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła
ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno