Go Back
Print

Ryba po grecku

Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona cytrynowym pieprzem, przełożona gęstym,soczystym sosem z warzyw korzeniowych, dobrze doprawiona świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Prep Time 30 min.,
Cook Time 40 min.,
Total Time 1 hour 10 min.,
Servings 12
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Ryba

    • kg świeżych filetów z dorsza
    • 2 jajka
    • pieprz cytrynowy
    • sól morska
    • mąka
    • olej do smażenia

    Sos warzywny

    • 250 g koncentratu pomidorowego
    • 1 kg marchewki
    • 1 seler
    • 1 pietruszka
    • 1 średnia cebula
    • ½ pora
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 ml wody
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • szczypta cukru
    • pieprz czarny
    • sól morska

    Dodatkowo

    • 1 cytryna

    Instructions

    Przygotowanie

      Ryba

      • Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

      Sos warzywny

      • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
      • Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny.
        Smacznego!

      Notes

      • nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach
      • zamiast dorsza można użyć innej, morskie ryby
      • potrawę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła
      • ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno