Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tysiące lat. W XIX wieku przepisy na serowe ciasto razem z kolonistami dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały. W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis. Lekki i delikatny sernik nowojorski funkcjonuje do dziś. Istnieje wiele przepisów na serniki, z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Dziś zapraszam Was na wilgotny, puszysty i mocno waniliowy sernik, obficie oblany fantastyczną czekoladą z chrupiącymi dodatkami.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz. 45 min.
Czas całkowity2 godz. 5 min.
Drukuj
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 200 g zbożowych ciastek *
    • 60 g masła

    Masa serowa

    • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
    • 250 g mascarpone
    • 230 g cukru
    • 5 jajek
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej

    Dodatkowo

    • 200 g czekolady Cadbury **
    • 60 g śmietanki słodkiej

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Do sera dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
      • W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

      Polewa

      • Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika.
        Smacznego!

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive
      • ** użyłam Cadbury Marvellous Smashables Jelly Popping Candy

      Uwagi dodatkowe

      • podczas pieczenia sernik rośnie. Po wyjęciu z piekarnika równo opada
      • sernik najlepiej kroić ciepłym nożem, wtedy polewa łatwiej się kroi