Rozpływający się w ustach kremowy sernik to wspaniały deser. Jeśli naszła Was ochota na mały kawałeczek puszystego sernika to dobrze trafiliście. Zatem będę słodzić - o serniku!!! Wilgotny, kremowy, nieskomplikowany, kaloryczny, nie za słodki, grzeszny i pyszny. Zdecydowanie zaspokajający wszystkie sernikowe potrzeby. Wisienką na torcie są chrupiące orzechy skąpane w słodkim kajmaku.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz. 45 min.
Czas całkowity2 godz. 5 min.
Drukuj
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto kruche

    • 120 g mąki pszennej
    • 1 żółtko
    • 50 g masła
    • 2 łyżki cukru pudru
    • szczypta soli

    Masa serowa

    • 750 g sera białego półtłustego
    • 300 g masy kajmakowej
    • 75 g masła
    • 3 jajka

    Dodatkowo

    • 50 g orzechów włoskich
    • 150 g masy kajmakowej
    • 2 łyżeczki mleka

    Przygotowanie

      Ciasto kruche

      • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
      • Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Równomiernie rozkładamy na spodzie tortownicy i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

      Masa serowa

      • Ser biały mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy masę kajmakową i miksujemy. Następnie do masy dodajemy kolejno po jednym jajku. Pod koniec ucierania dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników.
      • Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170'C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do ostygnięcia. Następnie sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
      • Masę kajmakową rozgrzewamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Rozprowadzamy ją na wierzchu sernika. Dekorujemy posiekanymi orzechami i ponownie chłodzimy w lodówce.
        Smacznego!

      Uwagi dodatkowe

      • wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
      • orzechy można lekko uprażyć na patelni, aby były bardziej chrupkie